Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!
Erorile din documentele de plata care pot fi corectate se refera la urmatoarele situatii posibile:
a) plata obligaţiilor fiscale s-a efectuat în alt cont bugetar decât cel corespunzător ori utilizând un cod de identificare fiscală eronat;
b) în contul bugetar, inclusiv în contul unic, au fost achitate şi alte obligaţii fiscale decât cele prevăzute a se achita în contul respectiv;
c) plata obligaţiilor fiscale s-a efectuat într-un cont bugetar corespunzător unui alt buget decât cel al cărui venit este obligaţia fiscală plătită.
Îndreptarea erorilor din documentele de plată se face pe baza unei cereri de îndreptare a erorilor din documentele de plată, denumită în cerere. Cererea se depune la organul fiscal competent de către debitor, conform prevederilor art. 164 alin. (5) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, denumit în continuare Cod de procedură fiscală.
Cererea trebuie să cuprindă următoarele elemente:
a) datele de identificare ale debitorului;
b) indicarea erorii ce urmează a fi îndreptată;
c) modul în care va fi reconsiderată această plată;
d) numărul şi data documentelor prin care s-au stabilit ori sau individualizat sumele de plată (titlurile de creanţă) pentru care se solicită corectarea erorii din documentul de plată;
e) numărul şi data documentului prin care s-a efectuat plata iniţială;
f) suma totală achitată prin documentul de plată iniţial;
g) data plăţii.
La cerere se anexează următoarele:
a) copia ordinului de plată;
b) copia extrasului de cont în care este înregistrată plata eronată;
c) copii de pe titlurile de creanţă;
d) orice alte documente care atestă eroarea produsă.
Organul fiscal competent verifică în evidenţele fiscale existenţa erorilor semnalate de contribuabili, îndeplinirea condiţiilor in primul paragraf al acestui articol \, precum şi cele privind:
a) condiţia de creditare a contului bugetar şi de debitare a contului plătitorului;
b) condiţia privind administrarea obligaţiilor fiscale de acelaşi organ fiscal;
c) plata să nu fi stins creanţele datorate bugetului în care sa încasat suma plătită eronat. Sunt exceptate situaţiile în care, în evidenţa fiscală, debitorul înregistrează sume plătite în plus cel puţin la nivelul plăţii eronate.
Rezultatul verificărilor se consemnează într-un referat care va cuprinde şi propunerea de admitere a cererii debitorului şi de îndreptare a erorilor din documentul de plată sau, după caz, de respingere a cererii. Referatul se aprobă de către conducătorul organului fiscal competent, potrivit legii.
În cazul în care sunt îndeplinite condiţiile pentru îndreptarea erorilor, organul fiscal competent emite nota privind corecţia erorilor din documentele de plată întocmite de debitori prin care s-au achitat obligaţii fiscale, în 3 exemplare.
Organul fiscal competent va transmite debitorului un exemplar al notei privind corecţia erorilor din documentele de plată întocmite de debitori, prin care s-au achitat obligaţii fiscale.
Cererea debitorului de îndreptare a erorilor din documentele de plată se va soluţiona în în termen de 45 de zile de la înregistrare potrivit art. 77 din Codul de procedură fiscală.